Travestilerin birçoğunun en büyük hayali yaşayabileceği hayatını huzur içinde devam ettirebileceği bir eve sahip olmaktır. Birde istediği ve hayal ettiği şekilde bir eve sahip olursa o ayrı bir mutluluk verir insana.

Ev almak isteyen bir travestiyi genelde yorucu bir süreç bekler, bu süreçte en çok yorucu olan taraf, doğru karar verecek miyim? Doğru adımı atabilecek miyim? Elimdeki imkânlarla en iyisini bulabiliriyim düşüncesi, ev bulmayı ve almayı bir o kadar daha yorucu hale getiriyor.
Aslında bu süreci çok daha pratik ve sistemli çalışarak daha az yorgunluk daha az stresli ve daha doğru kararlar vererek hayalinizdeki eve değerinde bir rakama ödeme yaparak sahip olabilirsiniz.
Genel olarak bakıldığında iki türde konut alıcısıyla karşılaşırız. Kullanıcı konut alıcısı, ikincisi yatırım amaçlı konut alıcısı. Hangi statüde yer alırsa alsınlar istanbul travestileri için bazı kriterler çok önemli ve bunların uygulayarak yol almakta fayda var. Kriterlerimize bakalım.

Bölge seçimi

Öncelikle konut alacağınız bölgeyi tespit ederek harekete geçin, bölgeyi neye göre seçmeniz gerekir? Öncelikle sizi mutlu edeceğine inandığınız bölge üzerinde durun. Travestilerin yoğunlukla yaşamakta oldukları, Kadıköy, Şişli, Beylikdüzü gibi bölgeler travesti için öncelikli tercih olabilirler. Yada çok yakın görüştüğünüz arkadaş gurubunuza ve ortamınıza yakın olan bölgeleri tercih etmekten işe başlayabilirsiniz. Bu birinci kriterimiz olsun.

Toplu taşımaya yakınlık

İkinci kriterimiz, almayı düşündüğünüz evin dolmuş güzergâhına, metrobuse, metroya, tramvaya, deniz taşımadığı gibi toplu taşıma araçlarına yakın konumda olmasına dikkat edin. İstanbul’da bir ev tutmak isteyen travestilerin en çok dikkat ettiği konuların başında toplu taşımaya ne kadar yakın? Sorusu gelir.

Kat seçimi

Üçüncü kriterimiz, söz konusu evin kaçıncı katta olduğu ve hangi cepheye baktığı. Konut değer tespitinde en önemli kriterlerin başında hangi katta olduğu gelir. Yaşamak içinde olsa yatırım içinde olsa kat çok önemlidir. En çok tercih edilen katlar ara katlardır. Ara katlar her zaman ilk önce satılır. Bunun birçok nedeni var başlıca nedenleri, güvenlik, çatı akıntısı, ısı kaybı, alt katlarda rutubet vs. gibi konulardan dolayı, ilk tercih edilen kat her zaman ara kat olmuştur.

Cephe seçimi

Travestilerin dikkat ettiği ve değer anlamında değeri daha yüksek olan cephe, özellikle İstanbul için konuşmak gerekirse güney cephe birinci sırada tercih edilen cepheler arasında yer alır. Bunun sebebi, güney cephe dairelerin daha fazla güneş almasıdır. Atalarımızın dediği gibi güneş girmeyen eve doktor girer. Güneş D vitaminine sahip olduğundan insan vücudunun en çok ihtiyaç duyduğu vitaminlerin başında gelir. İnsanların bir Kısımının D vitamini desteği aldığını duyarsanız bu sebepten dolayı güneşi alan daireler ilk tercih edilen dairelerin başında geldiğini görüyoruz. Cephe seçimiyle ilgili diğer bir husus ısı kaybı, kuzey cepheli evler güney cepheli evlere göre daha fazla yakıt tüketimi gerçekleştirir ve daha zor ısınır. Güney cepheli daireler daha fazla gün ışığı alır ve daha aydınlık olur. Diğer bir husus, evin ön cepheye ve caddeye bakması da daha çok tercih sebebidir.

Metrekare ve oda sayısı

Alacağınız evin metrekaresi ve oda sayısı çok önemli. Konutta en çok tercih edilen oda sayısı 3+1 diğer bir seçenek ise 2+1 olarak sıralanabilir. Bu seçimi yaparken metrekare seçimine dikkat edin. Satışa konu olan evin metrekaresi net üzerinden mi yoksa bürüt üzerinden mi size sunum yapılıyor? Evin mutlaka net ve bürüt ayrımını öğrenmeye çalışın. En çok tercih edilen metrekareler ise,3+1 daireler için 125 m2 net kullanım alanına sahip konutlar, 2+1 için 90m2 ve üzeri olan metrekare olan konutlar daha fazla tercih edilir ve prim yapar.
Brüt ölçü nedir? Evin bulunduğu kattaki daireler, havalandırma boşluğu, asansör boşluğu, merdiven boşluğu hesaplanarak daire sayısına bölünmesiyle ortaya çıkan ölçüdür.
Net metrekare nedir? Dairenin net ölçümü, duvarlarının içinde kalan net alanlar olarak hesaplanır. Yani duvaralar dahil değildir, kullandığınız alandır. Parkenin ve seramik alanın döşendiği alan olarakta düşünülebilir. Odalar, salon, tuvalet, banyo, mutfak, balkon gibi kullanım alanlarının tamamıdır.
Evin ölçümünü Nasıl yapabiliriz? Proje üzerinden yapılabildiği gibi, lazer ölçüm cihazla veya bağlı bulunduğu belediyeye giderek, mevcut projesi üzerinden sorgulama yaparak net ve brüt metrekareye ulaşabilirsiniz.

Evin gerçek değerine ulaşabileceğiniz 2 kıstas var
1-Aylık kira bedeli üzerinden
2-Çevredeki aynı özelliklere sahip diğer satılık evlerin fiyatları üzerinden

Kira bedeli üzerinden değer belirleme

Bu yöntem genelde travestilerin en çok kullandığı ve en pratik yöntemdir. Bir gayrimenkulün fiyatı, ilerleyen yıllarda sahibine kazandıracağı paranın bugünkü değeri olarak hesaplanır. Kira değeri yüksek olan evin satış değeri daha yüksek olur. Kira bedeli düşükse o evin değeri de düşük olarak hesaplanır. Genelde değer hesaplaması yaparken İstanbul genelinde taşınmaz değeri 212 ay ila 214 ay arası yani 18 yıl olarak hesaplanır. Bu süre işyerlerinde 14 yıl ile 16 yıl arası olurken, konutlarda ise 17 yıl ila 20 yıl arasında kendini amorti etmektedir.
Şöyle bir hesap yaparsak bir dairenin kirası 1500 TL ise 214 ay ile çarparsak 214 x1500 = 321.000 TL olarak bir dairenin ortalama fiyatını bulabiliriz.

Çevrede aynı konum ve özelliklere sahip satılık diğer evler ile kıyaslama yaparak değer tespiti yapma

Bu yöntem de kira yönteminden sonra gelen en garanti kriterler arasındadır. Bir travesti için evin konumu değer tespitinin en önemli faktörüdür. Hangi mahallede, caddesi ve hatta bulunduğu sokağa kadar önem taşır. Aynı sokak üzerinde bulunan başka bir satılık konut, size değer tespiti yapmanız da önemli ölçüde yardımcı olacaktır. Sunuda atlamamak lazım binanın yapım yılı, kat adedi, mimari durumu göz ardı edilmemeli. Ekspertiz değerlemeleri yapılırken bu kriterler ön planda tutulan kriterlerdir. Bu kriterler baz alınarak değerleme yapılmaktadır.