PASKALYA BAYRAMI

 Paskalya Bayramı Hristiyan inancında İsa Mesih peygamberin çarmıha gerilmesinin üçüncü gününde dirilişi olarak bir hafta süren etkinliklerle kutlanmaktadır. Paskalya günü ise Hritiyan mezhepleri arasında farklılıklar görülse bile genel olarak o haftanın pazar gününe tekabül eder. Her sene ilkbahar ekinoksunun peşinden görünen İlk Dolunay'dan sonraki pazar günü kutlanır.

BAYRAMIN SEMBOLLERİ

 Paskalya Bayramı'nın sembolleri tavşan ve yumurtadır. Bunlar berekete işaret eder. Tavşan figürünün anlamı "doğurganlık"; yumurtanın ifade ettiği anlalar ise "diriliş, yeniden yaşam, canlanma"dır.

PASKALYA YUMURTASI

 Yumurta Hristiyanlıktan önce de geleneklerin içinde kendine yer bulmuştur. Daha sonra Paskalya Bayramı'nin temsil ettiği değerlerle uyuştuğu için onunla özdeşleşmiştir. Antik mısır ve İran'da baharın gelişinde (21 Mart) insanlar birbirlerine yumurta vererek hediyeleşirlermiş. Bu yüzden Paskalya yumurtasına Bahar yumurtası da denmektedir. 

YUMURTA BOYAMAK

 İnanışa göre; İsa Mesih çarmıha gerildiğinde yaralarından kanlar akmaktadır. Yere damlayan kan kırmızı bir damla Paskalya yumurtasını oluşturmuştur (yumurtaların genel olarak olarak kırmızı olmasının sebebi bu akan kanlardır.) Annesi Meryem yanında oturmuş ağlıyordur ve onun gözlerinden süzülen yaşlar yumurta üzerinde ince çizgiden desenler yapmaktadır. Bu şekilde diğer akan kan ve gözyaşlarından yumurtalar birikir. Meryem Ana yumurtaları bir mendilde toplar ve Pontius Plate'e oğlunun defini için izin almak üzere yola koyulur. Yolda rast geldiği her çocuğa barış dolu bir ömür yaşamalarını nasihat ederek birer tane yumurta takdim eder.


 Meryem Pilate'in sarayına geldiğinde baygınlık geçiririr, yere düşer. Mendilindeki yumurtalar yuvarlana yuvarlana dünyanın dört bir yanına saçılır.

O zamandan bu yana dünyanın her yerindeki insanlar her Paskalya Bayramı’nda yumurtalarını türlü şekillerle boyayarak süslerler.

 Barış ve sevgi dilekleriyle birbirlerine bu yumurtaları verirler. Bu yüzden bu işlem törensel bir atmosferde dualar edilerek , yumurtanın sahibi olacak kişiye iyi dileklerde bulunarak yapılır. Dualar; mutluluk, neşe, kötülüklerden kaçınmak, barış ve huzur adınadır.

DEKORASYON

 Yumurtalar günümüzde daha çok dekoratif olarak kullanılmaktadır. İstenilen renk ve desende boyanabilir. Vitrine, dolaba, masaya süs olarak rengarenk Paskalya yumurtaları konulabilir. Küçük ve ilgi çekici olmasıyla bulunduğu yerin havasını değiştirecektir.